Dwudniowe wydarzenie zostało podzielone na trzy elementy. Pierwszym z nich była Konferencja z różnymi specjalistami w jednym z najlepszych canneńskich hoteli. Te dwie godziny zostały podzielone na prelekcje i wystąpienia każdego z inspirujących mówców. Wszyscy oni zwracali uwagę i sugerowali konkretne sposoby zrównoważonego życia, aby każdy z nas był mniejszym utrapieniem dla naszej planety. Po konferencji odbył się poczęstunek, którego przystawki i napoje były bardzo smaczne i interesujące, ale czy zmniejszały wpływ na środowisko? Nie mnie oceniać. Następnego dnia zostałem uraczony (stety bądź niestety) potrawami z minimalnym wpływem na planetę. Nie uprzedzajmy jednak faktów.
Następnym elementem zorganizowanym przez fundację była uroczysta Gala połączony z aukcją na rzecz Warszawskiego Centrum Zdrowia Dziecka. Zebrane środki miały zostać przeznaczone na rozwój tego ośrodka. Rozbudowa pawilonu pozwoliłaby na przyjmowanie znacznie szerszej grupy pacjentów, w tym młodych osób przybyłych z Ukrainy. Środki przekazane zostały polskiej fundacji Virtuoso. Jej członkowie uświetnili całe wydarzenie swoim koncertem, bowiem struktury organizacji tworzą między innymi muzycy (sama prezes fundacji – Patrycja Piekutowska, jest skrzypaczką i prezentowała swoje umiejętności podczas Gali). Aukcję prowadziła Sharon Stone (Nagi instynkt, Pamięć absolutna, Kasyno). Mamy tutaj już pierwszy popkulturowy element, a to nie koniec. Bowiem całą galę prowadziła Kira Chaplin, wnuczka legendarnego Charliego Chaplina. Do niej jednak przejdziemy za chwilę. Moja opowieść na temat tego punktu programu jest trochę ograniczona, ponieważ nie miałem możliwości na nim być, czego żałuję. W każdym razie warto było o nim wspomnieć chociażby, przez szczytny cel i osoby prowadzące.
Elementem, którego mogłem doświadczyć w pełni był obiad na canneńskiej plaży. Jedna z osób siedząca ze mną przy stoliku stwierdziła, że tak naprawdę to nie ma piękniejszego miejsca w którym można by ten obiad zjeść. I tak naprawdę, to muszę się do tego stwierdzenia po części przychylić. Widok na zatokę był piękny, a dzień słoneczny, chodź chwilę padało. Dodało to jednak bardziej uroku, niż było irytujące. Wracając jednak do sedna. Wydarzenie rozpoczęło się od przemowy założycielki kolejnej fundacji partnerskiej Chefs4thePlanet, która chce zmieniać świat poprzez gotowanie i zmienianie podejścia do żywienia. Członkowie tej organizacji odpowiadali w pełni za potrawy pojawiające się tego popołudnia na talerzach. Co ciekawe wszystko było w 100% roślinne.
Muszę przyznać, że doświadczane smaki były interesujące i warte poznania, ale gdzieś tam brakowało czegoś bardziej konkretnego. W każdym razie na stole pojawiły się między innymi:
Niektóre, wymienione potrawy może nie brzmią najkorzystniej, ale puki nie przeczytałem ich nazw, to odczucia po spożyciu były całkiem zasiadła później również wspomniana już Kira Chaplin. Rozmowa z nią ubogaciła całe towarzystwa o kilka ciekawych opowieści do przekazywania dalej. Jednym więc z istotnych aspektów tej serii wydarzeń, oprócz oczywiście zwrócenia uwagi na ważne problemy i propozycji zmiany swojego życia, było spotkanie inspirujących osób, z którymi znajomość może zaowocować w przyszłości zmianą świata na lepsze.
Ilustracja wprowadzenia: materiały prasowe, Cannes