American Cheese, 20 Slices to najnowszy nabytek biblioteki uniwersyteckiej w Michigan. Ta niezwykła publikacja sprowokowała dyskusję o tym, czym książka w ogóle jest i co można ją nazywać. Otóż między okładkami publikacji znajduje się, jak wskazuje tytuł, 20 plasterków żółtego sera. I nic więcej.
Autorem nietypowego wydawnictwa jest Ben Denzer, projektant książek niezwykłych, takich jak 200 dolars in order, na ktore składa się plik 200 dolarówek, oraz niesamowitych okładek, np. Przewodnik mordowania dzieci.
American Cheese to edycja limitowana – powstało tylko 10 egzemplarzy książki. W bibliotece Michigan znalazł się numer 9 i jest jedynym egzemplarzem w posiadaniu jakiejkolwiek biblioteki. Stoi na półce, ponieważ, jak zapewnia autor, plasterki są zabezpiecozne i nie będą się psuć poza lodówką.
Książkę kupiła Jamie Lausch Vander Broek, bibliotekarka i współpracowniczka wydziału Art & Design. Jak sama napisała w prasie, częścią jej pracy jest stworzenie silnej więzi między studentami a biblioteką i wydziałem. Książki artystyczne są według niej idealne do tego celu jako łączące najważniejsze elementy biblioteki (książki i informacyjność) oraz edukacji (sztukę, design).
Opisała też reakcję odwiedzających i bibliotekarzy na zakup „serowej książki”. Wiekszość była nie tyle zdziwiona, co zła i zdenerwowana. Sprowokowało to też na uniwersytecie oraz w internecie rozmowę na temat kultury i książki jako takiej – której efekty mogą być dość interesujące, gdy dotrze do końca.
Źródło: Booklips, Saveur; ilustracja wprowadzenia: Emily Buckler, Michigan University Library