W Michigan biblioteka kupiła książkę… z sera

American Cheese, 20 Slices to najnowszy nabytek biblioteki uniwersyteckiej w Michigan. Ta niezwykła publikacja sprowokowała dyskusję o tym, czym książka w ogóle jest i co można ją nazywać. Otóż między okładkami publikacji znajduje się, jak wskazuje tytuł, 20 plasterków żółtego sera. I nic więcej.

Autorem nietypowego wydawnictwa jest Ben Denzer, projektant książek niezwykłych, takich jak 200 dolars in order, na ktore składa się plik 200 dolarówek, oraz niesamowitych okładek, np. Przewodnik mordowania dzieci.

Książki Bena Denzera. Źródło: bendenzer.com

American Cheese to edycja limitowana – powstało tylko 10 egzemplarzy książki. W bibliotece Michigan znalazł się numer 9 i jest jedynym egzemplarzem w posiadaniu jakiejkolwiek biblioteki. Stoi na półce, ponieważ, jak zapewnia autor, plasterki są zabezpiecozne i nie będą się psuć poza lodówką.

Książkę kupiła Jamie Lausch Vander Broek, bibliotekarka i współpracowniczka wydziału Art & Design. Jak sama napisała w prasie, częścią jej pracy jest stworzenie silnej więzi między studentami a biblioteką i wydziałem. Książki artystyczne są według niej idealne do tego celu jako łączące najważniejsze elementy biblioteki (książki i informacyjność) oraz edukacji (sztukę, design).

Źródło: Emily Buckler, Michigan University Library

Opisała też reakcję odwiedzających i bibliotekarzy na zakup „serowej książki”. Wiekszość była nie tyle zdziwiona, co zła i zdenerwowana. Sprowokowało to też na uniwersytecie oraz w internecie rozmowę na temat kultury i książki jako takiej – której efekty mogą być dość interesujące, gdy dotrze do końca.

Zobacz również: Pierwsza nieprostokątna książka w USA – teraz dostępna online

Źródło: Booklips, Saveur; ilustracja wprowadzenia: Emily Buckler, Michigan University Library

Stały współpracownik

Interesuję się literaturą, z dużym naciskiem na fantastykę. Robiłam konwenty, dłubię na portalach. I dużo piszę o dinozaurach. Możecie mnie poczytać w różnych miejscach, ostatnio na blogu MatkaPrzełożona.wordpress.com

Więcej informacji o
,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zarejestruj się, jeśli nie masz konta Nie pamiętasz hasła?