Miłośnicy kinematografii i dobrego jedzenia muszą wygospodarować sobie trochę czasu w swym kalendarzu, bowiem od 16 do 19 czerwca w Kinie Nowe Horyzonty odbędzie się Culinary Connection San Sebastián – Wrocław 2016. Baskijskie San Sebastián i stolicę Dolnego Śląska połączyła w tym roku nie tylko kultura. Nadmorskie miasto słynące z dobrej kuchni rozbudziło w polskim mieście kulinarne ambicje i tak powstało Culinary Connection, czyli doskonała fuzja kultury i kuchnii.
Zobacz również: Wrocław Europejską Stolicą Kultury 2016
Wrocław odwiedzą cenieni w świecie kucharze: Aizpea Oihaneder z prestiżowej restauracji Xarma oraz Ruben Trincado z restauracji Mirador de Ulia, wyróżniony gwiazdką przewodnika Michelin. Zaprezentują oni tradycyjne dania swojego regionu. W odpowiedzi rodzimi kucharze pokażą, że nasze potrawy także mają potencjał. Zaproszeni goście poprowadzą prezentacje branżowe i spotkają się z widzami po seansach.
Na festiwalu będzie można zobaczyć takie filmy jak: A la Bizkaina (reż. Aritz Galarza), Sekret kreatywności (reż. Lara Izagirre Garizurieta), Juan Mari Arzak: dom jest światem (reż. Hasier Etxeberria) czy też Smaki muzyki (Mugaritz B.S.O.) (reż. Felipe Ugarte, Juantxo Sardón). Pojawi się również polska produkcja: Film Food Think Tank – Korzeń w reżyserii Marcina Wokana. Oprócz projekcji na widzów czeka wiele innych atrakcji. Więcej informacji tutaj.
Zobacz również: 5 powodów, dlaczego warto uczyć się w szkole filmowej!
Źródło: kinonh.pl / ilustracja wprowadzenia: materiały prasowe